FAQ

Staat jouw vraag er niet tussen? Mail me gerust met je vraag.

De term bosbaden, ook wel forest bathing, is een letterlijke vertaling van het Japanse woord shinrin-yoku, dat zoveel betekent als baden in de atmosfeer van een bos. Bosbaden, zoals The Forest Bathing Circle het benadert, kan echter ook in een andere natuurlijke omgeving zoals een tuin, park, het strand. Bosbaden is een vertragende en verstillende (begeleide of een niet begeleide) beoefening in de natuur waarmee je kan ontspannen, stress kan verminderen en je natuurverbinding kan versterken door middel van een zintuiglijke verbinding met de meer-dan-menselijke-wereld. Het is een voelende, lichamelijke ervaring in de natuur waarbij je je zintuigen inzet. Je gaat uit je hoofd, in je lichaam en gevoel. Bosbaden is een open-ended beoefening. Het is voor iedereen anders en elke keer kan er iets anders ontstaan en naar boven komen. Het wordt ook wel een vorm van eco-therapie of natuurtherapie genoemd vanwege de helende eigenschappen van het bos en helende werking van in en met de natuur zijn. Wetenschappelijk is deze heilzame werking veelvuldig bewezen. 

Je verbinden met de natuur kan goed zijn voor je mentale, fysiologische, emotionele, sociale, spirituele en ecologische welzijn. Wanneer we bosbaden begrijpen als een natuurverbindende beoefening waarin je vertraagt, verstilt en je verbindt met de natuur en je innerlijke wereld, kan dit zorgen voor:  

  • Boost voor je immuunsysteem
  • Reset van je zenuwstelsel
  • Verlagen van je bloeddruk
  • Verminderen van stress, angst en depressie
  • Verbeteren van je slaap en algehele humeur
  • Versterken van je concentratie, cognitieve functioneren en zelfvertrouwen
  • Versterken van probleemoplossend vermogen en creativiteit
  • Verminderen van gevoelens van sociale isolatie
  • Bieden van helderheid in relatie tot de betekenis van het leven en versterken van gevoel van dankbaarheid
  • Versterken en activeren van natuurbeschermend gedrag.

Mindfulness gaat over een niet-oordelend gewaarworden, aanwezig zijn in het hier en nu. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Dat wordt ook aangemoedigd in bosbaden. Echter, bosbaden moedigt niet perse een enkele bepaalde manier van aandacht geven aan of hoe je je moet verhouden tot de inhoud van je geest. Het doet geen moeite om weg te blijven van of jezelf te distantiëren van je gedachten of emoties die opkomen. Bosbaden is een uitnodiging om je te verbinden met je zintuigen en moedigt juist een persoonlijke reactie aan op een spontane manier. Het staat een relatie met de ander, met het leven toe en heeft een meer naar buiten gerichte focus. 

Sinds het ontstaan van de beoefening werd het populair in met name Aziatische landen en verovert het langzaam aan andere werelddelen en landen. Een logisch gevolg van de verspreiding van de beoefening is dat het verschillende vormen aanneemt. De vorm en focus van begeleide bosbaden kan sterk verschillen. Sommige duren 1,5 uur, anderen langer. Ze vinden plaats in een verscheidenheid aan natuurlijke omgevingen. Sommige leggen de nadruk op het wandelen en delen kennis van flora en fauna. Andere sessies besteden veel aandacht aan het creëren van kunst. Bosbaden zijn er voor kinderen, organisaties, individuen, koppels. Het mooie is dat de beoefening flexibel is en ruimte biedt om het op verschillende manieren vorm te geven. Echter, de beginselen van de techniek – vertragen, verstillen, verbinden en voelen – staan doorgaans centraal in de beoefening. 

Bosbaden is heel laagdrempelig en geschikt voor iedereen, het is lichamelijk niet inspannend. Je hebt er geen speciale vaardigheden of kleding voor nodig, alleen een open houding en de wil om bewust contact te maken met de natuurlijke elementen. Ondanks dat je niet veel kilometers loopt en het om ontspanning (en niet zozeer inspanning) gaat, loop en sta je vaak wel een langere tijd. In de bosbaden die ik op locatie begeleid houd ik altijd rekening met de capaciteiten van de cursisten. Mocht je een vraag hebben hieromtrent, stel ‘m dan gerust.

Bosbaden is voor jong en oud. Om deel te nemen aan de begeleide sessies op locatie moet je echter 12 jaar of ouder zijn.

Bosbaden hoef je niet perse onder begeleiding te doen. Je kan het prima alleen doen als je eenmaal weet wat de kern is van de beoefening en je vervolgens openstaat voor de reis. Wel is er een aantal voordelen aan bosbaden onder begeleiding van een gids. Een voordeel van bosbaden onder mijn begeleiding als gecertificeerd gids is dat ik een bepaalde structuur geef aan een bosbad wat eraan bijdraagt dat je een complete en verdiepende ervaring hebt. Ik help je vertragen en je gedachten bij het heden te houden, iets dat de meeste mensen lastig vinden om alleen te doen. In het geval van de sessies op locatie heb ik ook kennis van de paden en locaties die zich goed lenen voor de beoefening. Daarnaast ben ik als gids getraind in het verzorgen van een veilige en niet-veroordelende omgeving voor mensen zodat delen en verbinden daadwerkelijk mogelijk is. Net als de omgeving, de seizoenen en het weer, de mensen met wie we werken, is ook elk bosbad anders. Ook, aangezien de redenen om te bosbaden kunnen verschillen is er geen geen one-size-fits-all oplossing. Daarom pas ik elke ervaring aan aan de specifieke omstandigheden, mogelijkheden en behoeften. 

In een bosbad op locatie begeleid ik jou op een ogenschijnlijk eenvoudige reis die een verrassend krachtig effect kan hebben. Tijdens een sessie van rond de drie uur gebruik je je zintuigen om de natuur  te ervaren en te voelen. We vertragen en lopen eigenlijk maar weinig. Het is daarom ook geen wandeling zoals je dat misschien anders zou doen. Als gids nodig ik je uit om deel te nemen aan bepaalde activiteiten, zogeheten ‘uitnodigingen,’ die je helpen uit je hoofd te komen en contact te maken met je lichaam en je gevoel en je zintuiglijke bewustzijn te vergroten. Er is een aantal momenten waarop je de mogelijkheid hebt om je ervaringen te delen met de groep, maar dat is niet verplicht. Aan het eind van de sessie drinken we thee met een kleine versnapering erbij.

De groepen zijn meestal tussen de 4 en 10 personen groot. Dit staat altijd vermeld bij de specifieke sessie. Bij minder dan 4 deelnemers annuleer ik de sessie en kan je of je geld terugkrijgen of je gekochte kaartje gebruiken voor een andere sessie. In privé sessies kunnen de groepen ook groter of kleiner zijn. Veel is mogelijk.

Soms is er tijdens een bosbad een moment waarop ik de cursisten uitnodig om waarnemingen en ervaringen te delen. Het is geen vereiste dit te doen. Wanneer je daar geen behoefte toe voelt doe je dat niet. Het delen van ervaringen en observaties wordt gedaan in een veilige en niet-veroordelende omgeving zodat verbinden daadwerkelijk mogelijk is. Er is geen gesprek of discussie over wat een ieder deelt. ​

Bij regen gaan de sessies gewoon door, zelfs als het giet. Regen kan juist ook gunstige omstandigheden creëren voor de sensorische en zintuiglijke ervaring. Belangrijk is natuurlijk dat je je goed kleedt. 

Bij extreme weersomstandigheden (code oranje of rood KNMI), onweer en/of vanaf windkracht 6 al dan niet met windstoten en/of temperaturen >29°C en <7 graden wordt de sessie geannuleerd. Bij ziekte van de gids of andere calamiteiten, wordt de activiteit verplaatst naar een andere datum. Ook wordt een sessie geannuleerd wanneer er minder dan 4 cursisten zich hebben aangemeld. Bij annulering kan je met je gekochte kaartje deelnemen aan een andere sessie of ervoor kiezen om je geld terug te krijgen. Lees hierover ook verder de Algemene Voorwaarden. 

Ja, eigen drinkwater, een matje of doek/zak om op te zitten en als je wilt een snack. Aan het einde van de sessie houden we een korte theeceremonie waarbij ook een lichte snack wordt aangeboden. Als je het prettig vindt om notities te maken gedurende een sessie kan je ook een notitieboekje en pen meenemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je bijvoorbeeld zonnebrand, anti-insecten spray en de geschikte kleding meenemen. Ik zal je daar voorafgaande aan de sessie over informeren.

Ik wacht tot maximaal 10 minuten op het ontmoetingspunt. Als je van te voren weet dat je te laat zult zijn, neem dan bijtijds contact met me op.  Als je van plan bent vroegtijdig te vertrekken, om welke reden dan ook, dan is het fijn om dat van te voren te weten.

Op een aantal van de locaties waar ik sessies begeleid is geen toilet aanwezig. Op deze locaties zal je je behoefte kunnen doen in de natuur. Er is altijd voldoende gelegenheid om je terug te trekken en die ruimte op te zoeken.

Ja, je telefoon kan je meenemen. Wel zal ik je vragen om je telefoon uit of op stil te zetten. Wanneer je een foto wilt maken tijdens de sessie kan je dat doen zonder dat andere cursisten daar hinder van ondervinden. 

Je kan je aanmelden en een kaartje kopen via het overzicht van aankomende evenementen op deze site. Ik gebruik jouw emailadres om je van te voren meer informatie te sturen over de sessie, waar we elkaar treffen en wat je mee kan nemen. Lees meer over het gebruik van jouw gegevens in de privacyverklaring

Eenmaal geboekte en betaalde activiteiten kunnen niet worden geannuleerd. Wel kan jouw plaats worden doorgegeven aan een bekende. Daar kan je me uiterlijk één dag van te voren van op de hoogte via theforestbathingcircle@gmail.com. Wanneer je niet op de afgesproken datum, tijd en plek op komt dagen zonder een annulering te hebben doorgegeven, verliest de je het recht om op een ander tijdstip deel te nemen. Een nieuwe reservering zal dan gemaakt moeten worden. 

De sessie voorziet in een snack, maar ik kan niet garanderen dat het altijd notenvrij of glutenvrij zal zijn. Als je allergieën hebt, laat het me dan weten wanneer je je inschrijft zodat ik er rekening mee kan houden.

Ja, die heb ik. Ook heb ik als gids altijd een EHBO kit bij me. 

Ja. Ik ben als gids verzekerd. Wanneer je een kaartje koopt ga je akkoord met de algemene voorwaarden waarin ook een clausule is opgenomen over verantwoordelijkheid.

Wellicht heb je iets te vieren met een groep mensen, of wil je liever 1-1 fysieke begeleiding van mij ontvangen. Een besloten sessie kan in principe altijd, overal en voor wie dan ook ontworpen en gegeven worden. Ik begeleid vriendengroepen, teams die bosbaden willen inzetten als verbindende oefening. Ook geef ik sessies in combinatie met lezingen binnen professionele programma’s, zoals leiderschapsprogramma’s of retraites. De mogelijkheden zijn eindeloos. Neem contact met me op om de mogelijkheden en prijzen te bespreken.

Winkelwagen